ACTIVITAT
Cicle Estacions: Bot i el tren de Val de Zafán
Del 20 al 22 de juny de 2025, la població de la Terra Alta ha programat activitats a la natura, tastos, llibres i concerts per reivindicar la història i la vida rural. Diumenge al matí, els antics magatzems de l’estació acolliran una mostra de vins brisats, amb la participació de cellers de la Terra Alta i el Priorat.

El Cicle Estacions, una iniciativa cultural que combina arts en viu, ruralisme i gastronomia, arriba a Bot del 20 al 22 de juny amb activitats vinculades la recuperació del patrimoni local. la reflexió sobre la ruralitat i la promoció de l’oli i els vins. Durant tres dies, la població de la Terra Alta esdevindrà escenari d’excursions, tastos, cinema, música i debats que vinculen el passat amb les arts i la cultura contemporània.

Recuperant la memòria de la via // L’edició de primavera del cicle posarà el focus en la memòria ferroviària de la línia de la Val de Zafán, que va marcar durant dècades la realitat del sud d’Aragó i de Catalunya, des de la seua construcció a finals del segle XIX fins a la clausura als anys setanta. L’estació de Bot va ser un espai clau per al moviment de persones i productes agroalimentaris durant trenta anys. Lo seu tancament va deixar una ferida fonda en la memòria col·lectiva. Per això, la inauguració institucional (20.00 h) s’ha programat al magatzem de l’antiga estació, just acabat de rehabilitar. En finalitzar l’acte, se servirà una copa de vi gentilesa del celler Sant Josep Vins de la Cooperativa Agrícola Sant Josep. L’accés serà lliure, sense reserva prèvia.


Foto històrica de l’Estació de Bot

Dissabte 21 de juny de 2025, a les 10.30 h, s’ha organitzat l’excursió “En temps del tren”, una sortida interpretativa pels voltants de l’estació i del poble, per explicar com el tren formava part de la vida quotidiana. A les 19.30 h, es presentarà el llibre “Historia del ferrocarril de Val de Zafán” de Juan Carlos Juárez Giménez, que relata l’origen i els conflictes d’aquesta infraestructura, incloent-hi l’impacte de la Guerra Civil i l’ús de treballs forçats. En acabar (20.30 h), cellers i restauradors del poble oferiran els seus vins i tastos, amb venda de copes i degustacions. La jornada acabarà amb una sessió de cinema mut acompanyada de música en directe  (22.15 h). S’hi projectarà El maquinista de la General amb l’acompanyament al piano d’Emili Blasco.


Magatzem de l’antiga estació de Bot en fase final de rehabilitació

Vins brisats: passat i futur del territori // Diumenge 22 de juny, d’11.30 h a 14.00 h, els antics magatzems de l’estació acolliran una Mostra de Vins Brisats, una tècnica ancestral de vinificació amb raïm blanc fermentat amb les pells i llevats naturals, que actualment diversos cellers han recuperat. Hi participaran cellers de la Terra Alta i del Priorat, i s’hi podran degustar i adquirir vins brisats, acompanyats de tapes elaborades per establiments locals. La mostra comptarà també amb un concert de Terrae (13.00 h), amb el cantant Andreu Peral i el percussionista Genís Bagés, que presentaran l’espectacle Riuada, una proposta de folk ebrenc i textures electròniques inspirades en les cançons tradicionals del territori.


Fira de vins, en l’edició del 2024 / Ajuntament de Bot

Una programació per viure el territori // El Cicle Estacions és molt més que una proposta cultural: és un projecte social i turístic que busca connectar habitants i visitants a través d’experiències compartides vinculades a la terra, la memòria, l’art i la gastronomia. Des de presentacions de llibres fins a degustacions de vins, cada edició es proposa com una manera de reivindicar la vida als pobles i el seu llegat. Aquesta edició de primavera compta amb el suport de l’Ajuntament de Bot, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, la Marca Turística Terres de l’Ebre, el Consell Comarcal, la DO del vi i la DOP Oli de la Terra Alta, a més de productors locals i empreses turístiques del municipi.


Celler a Bot / Ajuntament de Bot

Tastos en molins i cellers // Durant el cap de setmana s’han programat tastos per conèixer el procés d’elaboració de l’oli i el vi i aprofundir en les varietats autòctones de la Terra Alta. Així, la Cooperativa Agrícola Sant Josep proposa visites a les vinyes i tast de vins comentat (12-26 €/ persona segons modalitat i amb reserva prèvia a visites@santjosepwines.com o al Tel. 626 516 491). Per la seua banda, dissabte 21 de juny a les 12.00 h, Lo Molí de Bot i el Celler Menescal organitzen una activitat conjunta en la qual es podran assaborir olis i vins (6 €/persona i amb reserva al Tel. 626 784 726). Olives Blai Peris complementa l’oferta de propostes amb una visita a les seues instal·lacions (reserva prèvia al Tel. 654 30 84 24).

Dissabte 15 de març: Apunta’t a la Marxa de la Clotxa

Dissabte 15 de març: Apunta’t a la Marxa de la Clotxa

Dissabte 15 de març l’antiga estació de tren de Bot serà el punt de partida de la segona edició de la Marxa de la Clotxa (9.30 h), una ruta de marxa nòrdica amb dos circuits (de 6 km i 12 km) entre vinyes, oliveres i ametllers amb vistes de la vall del riu Canaletes i el massís dels Ports. La ruta està coorganitzada per l’Associació Esportiva Nordic Walking Catalunya (INWA), i l’Ajuntament de Bot, i forma part del Circuit Català de Marxa Nòrdica.

Dissabte 15 de març: dinar de clotxa als masos

Dissabte 15 de març: dinar de clotxa als masos

Com a complement a la marxa, diversos masos del municipi obriran les portes per acollir totes les persones (atletes, visitants i veïns) que vulguin tastar la clotxa de la Terra Alta, una recepta tradicional que consisteix en un pa rodó, al qual se li treu part de la molla i se l’omple amb sardines salades, ceba, tomaques, alls escalivats i un xorro d’oli d’oliva.

Diumenge 16 de març: Visites i tastos a celler i molins

Diumenge 16 de març: Visites i tastos a celler i molins

Si ets amant del vi, a Bot hi trobaràs una bona oferta d’allotjaments, restaurants i cellers amb propostes enoturístiques especialitzades que remeten a una tradició vitivinícola referent i arrelada. El cultiu de la vinya es remunta al segle III aC. Al centre de la comarca i només set quilòmetres del poble, es pot visitar el jaciment arqueològic del Coll del Moro on s’han trobat llavors de raïm i un dels trulls més antics de Catalunya, restes que testimonien la producció de vi en època dels ibers. 

@

ACTIVITATS

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.