turisme de bot

DESCOBREIX BOT

Bot està situat al centre de la Terra Alta, i per això exerceix de porta d’entrada al sud de la comarca i a l’altiplà terraltí. Ubicat a la vora del riu Canaletes i de la Via Verda, aquest municipi ofereix molt més que la descoberta de la seua arquitectura, el seu nucli antic o l’Ermita de Sant Josep. Aquí, la veritable essència es troba en les terres, els vins, la natura i les experiències rurals.

territori

Submergeix-te en la riquesa del seu territori: podràs recórrer rutes senderistes que et portaran a les tres muntanyes principals del terme municipal — l’Agulla, la Plana i la Migdia—, podràs descobrir serres, banyar-te a Les Olles o gaudir dels camps i les hortes de l’entorn.

gastronomia

I no pots deixar de tastar els seus vins i la seua exquisida gastronomia. A Bot destaquen els productes locals: olis i olives, embotits i carns, fruita seca i fruita dolça. Aliments de qualitat, de quilòmetre zero i de petits productors que vetllen pel territori i ofereixen experiències úniques.

tradició i cultura

Bot és també tradició i cultura. Descobreix la vida quotidiana del poble, comparteix espais amb els seus habitants i participa en esdeveniments centenaris com la Festa Major de Sant Blai o la subhasta de Sant Antoni. Els darrers anys també s’han impulsat projectes que han ajudat a dinamitzar el calendari cultural, com inFCTA – Festival de Cinema de la Terra Alta i el Cicle Estacions, amb propostes agroturístiques.

Gràcies a la seua ubicació estratègica, Bot és el punt de partida ideal per explorar la comarca de la Terra Alta, recórrer la Via Verda i endinsar-te al Parc Natural dels Ports. T’hi esperem!

EL POBLE

7

Et convidem a visitar un dels cellers del municipi i l’Antic Celler Cooperatiu, fer un passeig pel nucli antic i fer una parada a la plaça de l’Església, descobrir l’art i història a l’església de Sant Blai, contemplar les vistes de l’Antiga Estació de Bot des del balconet.

 

SEGUIR LLEGINT

L'ENTORN

7

Et convidem a passejar per la Via Verda, pujar fins a l’Ermita de Sant Blai, endinsar-te al Forat de la Donzella, enfilar-te a les muntanyes de l’Agulla, la Plana o la Migdia o submergir-te a les Olles.

SEGUIR LLEGINT

DESCOBREIX

EL POBLE

VISITA UN DELS CELLERS DEL MUNICIPI

Bot en particular i la comarca de Terra Alta en general són una zona amb tradició vitivinícola, reconeguda pels seus vins i certificada amb la Denominació d’Origen Terra Alta. La comarca cultiva diverses varietats de raïm, entre les quals destaca la Garnatxa Blanca. Un lloc per conèixer la cultura lligada a la pagesia, les característiques dels vins, els processos d’elaboració i les varietats predominants. Podeu visitar els cellers que ofereixen experiències enoturístiques. Sigui quin sigui el teu destí, no pots abandonar Bot sense tastar els seus subtils i exquisits vins. Una experiència que enriqueix els sentits i et connecta amb la riquesa de la tradició vinícola local.

UN PASSEIG PEL NUCLI ANTIC

Deixa’t captivar pel nucli antic de Bot en un tranquil passeig pels seus racons, com el carrer Major i el carrers de l’Hospital, de la Palla o Telmo la casa. El poble, que durant segles havia comptat amb només una trentena de cases, va créixer en dimensions a partir del moment en el que es va independitzar d’Orta, al segle XVI. És l’època que s’amplia l’església i es construeixen les cases senyorials, entre les que destaquen la Casa Paladella al carrer Major. Edificis majestuosos que es combinen amb altres cases més menudes, de famílies pageses: cases de tres plantes, on cada nivell tenia una funció específica: els estables o els corral a la planta baixa, l’habitatge al primer pis i una esgorfa al capdamunt per emmagatzemar aliments. Avui, aquests carrers guarden històries que recorden la riquesa del patrimoni i la vida d’abans. Un viatge que et transporta en el temps.

UNA PARADA A LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA

Aquesta plaça, és l’epicentre de la vida del municipi perquè acull l’Església de Sant Blai i l’Ajuntament. La seva situació cèntrica i el pas de la carretera comarcal la converteixen en un punt neuràlgic. A més, la plaça acull dos bars amb terrasses, llocs perfectes per xerrar sobre la quotidianitat o, simplement, contemplar el pas del temps. Amb un cafè per escalfar els dies freds o una copa de vi per assaborir el territori, aquest espai es converteix en el refugi ideal per als moments tranquils i les converses animades. 

ART I HISTÒRIA A L’ESGLÉSIA DE SANT BLAI

Aquest edifici, que data del segle XVII, fusiona els estils gòtic, renaixentista i barroc. Amb una sola nau rectangular, destaca per les capelles laterals, amb contraforts visibles des de l’exterior. Desafortunadament, el 1936, l’absis va ser sacrificat per ampliar el carrer i això va provocar la destrucció del retaule major i la sagristia. La portalada d’accés, de caràcter clàssic, exhibeix un arc de mig punt i està custodiada per dues columnes toscanes que sostenen l’entaulament i el frontó triangular. El patró titular és Sant Blai (3 de febrer) en honor al qual se celebra a Bot, a principis de febrer, la Festa Major.

LO BALCONET

Al final del carrer Major hi ha un mirador que dona accés a l’antiga estació de Bot. Quan es va construir el passeig que uneix el poble amb l’estació es va salvar el desnivell amb una gran escalinata que envoltava un dipòsit d’aigua. Així els ferroviaris es convertien en els primers a disposar d’aigua corrent al poble, mentre al nucli s’havia de seguir anant a buscar l’aigua a la font. L’espai s’ha reformat fa pocs anys i segueix comunicant Bot amb la Via Verda. El mirador és un bon punt per admirar el patrimoni natural que envolta el poble, la vall del riu Canaletes, les muntanyes de l’Agulla, La Plana i la Migdia i, al fons, la muntanya de Santa Bàrbara i la Serra de Montsagre, aquesta última ja dins del Parc Natural dels Ports.

L’ANTIGA ESTACIÓ DE BOT

Situada a tocar del poble, formava part de l’antiga línia de ferrocarril de la Val de Zafán, avui convertida en Via Verda. És un espai obert al paisatge, ideal per passejar i explorar el territori. També és un bon punt d’inici de les rutes cicloturistes cap a l’interior, en direcció a Horta de Sant Joan, o cap al mar, en direcció cap al balneari de La Fontcalda, entre Gandesa i Prat de Comte. A tocar de l’estació podràs gaudir de la terrassa d’un bar ubicat en l’antic vagó de tren.

ANTIC CELLER COOPERATIU

Aquest edifici noucentista, construït amb austeritat de maçoneria i totxo entre el 1920 i el 1924, s’ubica al carrer Canvis. Va ser construït pel Sindicat Agrícola Sant Isidre el 1918 i va arribar a tindre cent dos associats. Amb els anys ha experimentat diverses reformes i actualment és un edifici de dues plantes amb bigues metàl·liques. La nau rectangular originàriament allotjava espais per a l’emmagatzematge de botes i una àrea més petita, amb connexió a un pati lateral exterior porxat, destinat a la maquinària i al premsatge del raïm. La façana té un sòcol de pedra amb una porta d’accés que presenta un arc rodó amb petites dovelles i guardapols, seguit d’una paret arrebossada amb un finestral central apuntat, partit per pilars i un travesser. La nau té també obertures verticals amb arc de mig punt. El Sindicat desaparegué amb la Guerra Civil. Més tard l’edifici va passar per un parell de mans privades. Actualment, és propietat privada i no es pot visitar. L’edifici conserva l’encant del passat industrial i agrícola de Bot.

DESCOBREIX

L’ENTORN

LA VIA VERDA

Aquesta antiga via fèrria de la Vall de Zafán ha estat convertida en camí natural per fer a peu, amb bicicleta o a cavall, el que es coneix com a via verda. Amb una extensió de 180 km, s’estén des de la Puebla de Híjar (Baix Martín, Aragó) fins Tortosa (Baix Ebre) i passa per diversos pobles de la Terra Alta. El seu recorregut es pot fer a trams i connecta amb altres pistes. Des de Bot, l’accès és molt senzill perquè té l’antiga estació al costat del poble, i és una excel·lent opció per a iniciar diverses rutes i descobrir el ric patrimoni natural i la ribera del riu Canaletes.

ERMITA DE SANT JOSEP

Situada a un quilòmetre del municipi, aquesta ermita del segle XIX es troba situada a dalt d’un petit turonet. Amb una planta de creu llatina, destaca per la seva façana principal centrada a l’eix de la nau, amb una porta d’accés de mig punt adovellada i una finestra coronada per una espadanya. Tot i que originalment era de pedra vista, actualment està emblanquinada. A mitjans de març en motiu de la festivitat de Sant Josep, que és 19 de març, el poble celebra una romeria i un dinar de germanor a l’ermita.

EL FORAT DE LA DONZELLA

És una cova ubicada al sud del municipi i propera a l’Ermita de Sant Josep. Per una estreta boca surt una abundosa deu d’aigua, especialment quan bufa garbinada o vent de llevant. L’espai ha estat habilitat com a àrea recreativa amb taules i bancs per a picnics, i és d’accés fàcil tant a peu com amb bicicleta. La llegenda, parla d’una donzella que sortia de la font i convidava als pastors amants de la natura a penetrar amb ella al seu cau per contemplar veritables meravelles naturals.

L’Agulla, la Plana i la Migdia

Aquestes tres muntanyes, situades a l’est del municipi, són les més emblemàtiques de Bot. Es pot gaudir de la seva imponent presència des del mateix poble, especialment des del balconet al final del carrer Major que dóna accés a l’antiga estació. Aquells amb experiència en rutes de muntanya poden atrevir-se a conquerir el cim de la Migdia. Aquesta ruta, però, és recomanada únicament per a persones experimentades, ja que l’últim tram implica una paret amb dificultat tècnica.

Les Olles

Una sèrie de tolls naturals que es formen degut a l’erosió de l’aigua en un tram del Riu Canaletes al terme municipal d’Horta de Sant Joan, molt a prop del límit amb Bot. Les Olles del Baubo s’han convertit en un popular lloc de bany a la zona, s’hi posa de manifest la importància de respectar l’entorn i l’ecosistema per garantir-ne la seua preservació. Des de Bot, pots accedir-hi amb cotxe però també fent una ruta amb bicicleta per una pista asfaltada que s’inicia al sud del municipi i ressegueix la Vall del Riu Canaletes.