ENOTURISME

tradició VITIVINÍCOLA

Si ets amant del vi, a Bot hi trobaràs una bona oferta d’allotjaments, restaurants i cellers amb propostes enoturístiques especialitzades que remeten a una tradició vitivinícola referent i arrelada. El cultiu de la vinya es remunta al segle III aC. Al centre de la comarca i només set quilòmetres del poble, es pot visitar el jaciment arqueològic del Coll del Moro on s’han trobat llavors de raïm i un dels trulls més antics de Catalunya, restes que testimonien la producció de vi en època dels ibers. Aquest espai històric ofereix vistes àmplies sobre la part sud de la comarca i és un bon punt per entendre les particularitats de la viticultura de Bot.

MICROCLIMA

Mirant cap al sud, la imponent presència del Massís dels Ports té un gran impacte en la meteorologia del seu entorn més immediat, com el terme de Bot. A l’oest, observem la Serra dels Múdefers i els Pesells que tanquen el terme per aquesta banda. En les petites valls que han format els barrancs que comuniquen aquestes serres amb el riu Canaletes, trobem el cultiu tradicional de la vinya en feixes als vessants de la muntanya i, també, petits bancals al mig de les valls. A la part central del terme, l’orografia és menys accidentada i, si bé tradicionalment s’havia reservat per sembradura de gra, els darrers anys hi és predominant la viticultura.

ORIGENS

Històricament, el cultiu de la vinya a la comarca ha estat d’autoconsum. Aquesta dinàmica va fer un gir a principi del segle passat i es va consolidar fa una mica més de trenta anys amb la creació de la Denominació d’Origen Terra Alta. Ara, les vinificacions són més controlades, la producció s’ha professionalitzat i diversificat, amb elaboracions singulars, diverses i innovadores que dins o fora de la DO combinen la tradició i les noves tendències del mercat. El saber fer de les noves generacions permet elaborar vins que expressen la identitat d’un territori al paladar. Les ‘vernatxes’, nomenclatura local de les varietats garnatxes, són el tipus de raïm més habitual a la zona.

visita

cellers

AGRÍCOLA SANT JOSEP DE BOT

santjosepwines.com

Adreça: Carrer de l’Estació 2. 43785 Bot (Tarragona)

Tel: 977 428 352

Horaris: 

De dilluns a dissabtes de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h

Diumenges i festius: de 10 h a 13.30 h

Breu descripció: 

La Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot va ser fundada el 1962, i es dedica a transformar i comercialitzar els productes dels tres principals conreus de la zona: les vinyes, oliveres i ametllers. També dedica una part petita de les terres dels socis al cultiu del préssec. Conreen un miler de parcel·les de vinya amb una vintena de varietats de raïm, entre les quals destaquen la Garnatxa Blanca i la Garnatxa Negra. L’agrobotiga de la cooperativa està equipada amb una barra on podeu degustar, sense necessitat de reserva prèvia, una selecció de vins del celler.

CELLER VINYA FERRER

Adreça: Carrer Caseres, 25. 43785 Bot (Tarragona)

Tel: 977 428 327 – 699 805 651

Horaris: 

Visites guiades amb reserva

Breu descripció: 

Vinya Ferrer és un celler impulsat per dos vinyaters artesans que treballen les vinyes amb el respecte més gran possible per la natura i el producte. Per això elaboren vi amb llevats propis, amb la idea de promoure la mínima intervenció. És un petit celler en el qual embotellen i comercialitzen els vins ells mateixos.

CELLER MENESCAL

cellermenescal.com

Adreça: Avinguda Catalunya, s/n. 43785 Bot (Tarragona)

Telèfon: Tel. 977 428 095

Horaris: 

Dilluns a dissabte de 10.00 h a 14.00 h i de 16.30 h a 20.30 h

Diumenge de 10.00 h a 14.00 h

Breu descripció: 

Elaboren vi blanc, negre i misteles. Ofereixen maridatges amb formatges i embotits, visites amb família i tastos. El celler disposa d’un petit museu, amb eines i estris habituals en la vida rural i imprescindibles per a qualsevol família; una dedicatòria a tots aquells hòmens i dones que van viure i van lluitar per tirar endavant la Terra Alta durant segles i fins fa poques dècades. Hi trobareu des d’estris de cuina, per fer embotits, o el pa, fins estris de treball agrícola o l’antic molí d’oli, passant per llits, taules o objectes de decoració de la casa. Els objectes comprenen una antiguitat mínima de cinquanta anys fins a prop de tres-cents anys el més antic.

CELLER LA DESPEINADA

www.ladespeinada.eu

Adreça: Carrer Méndez Núñez, 41 – Gandesa

Tel:  604 353 468 – 604 359 173

Breu descripció: 

La Petra i l’Àlex són dos jóvens —ella austríaca i ell francès— que es van instal·lar a Bot el 2016 atrets per la tranquil·litat de la comarca i la qualitat dels seus vins. Viuen a Bot, on treballen quatre hectàrees de vinyes i elaboren vins naturals artesanalment, amb poca tecnologia i sense additius. Treballen el producte amb molta cura per la natura i amb l’objectiu que en surtin vins monovarietals que transmetin territori.

CELLER TROTA VINS

Adreça:  Avinguda Catalunya, 34. 43785 Bot (Tarragona)

Tel: 977 428 240

Horaris: 

Tastos amb cita prèvia.

Breu descripció: 

En aquest petit celler elaboren vins de parcel·la amb la mínima intervenció. Es nodreixen del raïm de les vinyes pròpies de garnatxa peluda, garnatxa blanca i carinyena que fermenten en damajoanes.