NATURA ESCLATANT

LA TERRA ALTA

A la Terra Alta la natura és esclatant. Al sud de la comarca, hi trobem el massís dels Ports, una serra calcària que geològicament parlant és replega d’esquena al mar. Per això els rius que hi naixen llisquen cap a les terres interiors del Matarranya i la Terra Alta. Com el riu Canaletes, que s’esmuny entre les muntanyes d’Arnes, Horta de Sant Joan i Bot. Al seu voltant els paisatges són un bon lloc per iniciar-se al barranquisme i l’escalada. A la falda dels Ports, sobresurten les feixes d’oliveres centenàries i els camps de vinya.

TRADICIÓ VINÍCOLA

De fet, fa anys que la comarca ha consolidat una fornada de viticultors i enòlegs que elaboren alguns dels millors vins del país. La tradició vinícola hi està ben arrelada. I això es nota al camp, però també als pobles. A Gandesa i el Pinell de Brai, per exemple, l’arquitecte Cèsar Martinell —deixeble d’artistes d’envergadura com Antoni Gaudí, Josep Maria Jujol o Josep Puig i Cadafalch— va dissenyar els cellers modernistes i noucetistes, que el dramaturg Àngel Guimerà va rebatejar amb el nom de Catedrals del vi. Pel que fa a l’arquitectura també et sorprendran els carrers porxats, el perxes o els palaus renaixentistes de Gandesa, Batea, Arnes i Horta de Sant Joan, poble que a principi del segle passat va captivar la mirada del pintor Pablo Picasso.

ESPAI DE MEMÒRIA

La Terra Alta també és un espai de memòria, perquè entre la solitud de les roques pelades i els vessants abruptes de les muntanyes s’obren espais on es van van viure alguns dels enfrontaments més decisius i funestos de la Guerra Civil (1936-39). Avui, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre treballa per fomentar el coneixement i la difusió de tot aquest llegat i gestiona cinc centres d’interpretació i una quinzena d’espais, entre línies de trinxeres, búnquers, refugis i antics campaments, entre altres. Hi destaquen punts com el Poble Vell de Corbera d’Ebre, que va ser arrasat per les bombes; el Memorial de Camposines o el mirador del Coll del Moro, on durant la guerra es va instal·lar el seu quarter franquista per dirigir l’estratègia de la Batalla de l’Ebre. Un Coll, per cert, que també alberga un poblat ibèric i una necròpolis protohistòrica. Visitar-lo permet relligar més de dos mil anys d’història. Passat, present i futur d’una comarca on el paisatge et parla.