gastronomia i producte local

de la terra

Bot està ubicat entre la plana de la Terra Alta i l’orografia complexa de la vall del riu Canaletes, sempre amb el massís dels Ports a l’horitzó. I en aquesta contrada de terrenys difícils, les hortes són petites arques de Noè agrícoles, amb aigües fredes que reguen enciams, pataques, albergínies, carabassons i camps de presseguers. A les zones més planeres hi predominen els ametllers i les oliveres centenàries. Els seus fruits s’acostumen a collir entre final d’octubre i principi de novembre per obtindre oli d’oliva verge extra reconegut amb la Denominació d’Origen Protegida Terra Alta. Els olis s’elaboren bàsicament amb la varietat d’oliva d’empeltre que és la predominant a la comarca i, en menor grau, amb olives arbequines, morrudes i fargues.

del paisatge

La carn de caça jugava un paper essencial en la cuina tradicional, especialment la de caça menor, actualment poc present al terme. Aquesta es complementava puntualment amb la d’animals criats a casa com bacons, corders, conills i aviram que enriquien una gastronomia on tampoc no hi faltaven els bolets, rovellons, pebrassos i pegaloses, del terme o de les muntanyes dels Ports.

Avui en dia, el visitant pot provar el gust del paisatge a través de les carns de pastura de cabrit i corder, ramats que ajuden a mantindre zones de bosc netes i que ens protegeixen en cas d’incendi. Es poden gaudir a la brasa, arrebosades o en plats de ternasco i caldereta. Els darrers anys, també s’ha incorporat la carn de la cabra hispànica. A més, la carnisseria local elabora embotits com botifarres de carn, ceba o arròs, com les de tota la vida.

de la tradició

En el cas de la cuina tradicional, cal mencionar la truita en suc o la clotxa, que és una menja de camp preparada amb arengada o botifarra, ceba i tomàquet escalivat i un bon xorro d’oli, que se serveix com a farcit de mig pa rodó. I per a postres, les casquetes, uns dolços ensucrats de cabell d’àngel que prenen forma de mitja lluna.

GASTRONOMIA

RESTAURACIÓ

[wpcode id="2270"]

BRASERIA LAIA

www.braserialaia.com

Tipus de cuina: Cuina de brasa i temporada

Adreça: Carrer la Bassa, 19. 43785 Bot (Tarragona)

Telèfon:  636 116 999

Horaris: 

De dilluns a dimenge de 13.00 h a 15.00 h

Breu descripció: 

Un local petit i acollidor on es poden trobar i tastar les millors carns fresques: corder, filet, mitjana de vedella (chuletón), angus, wagyu, etc. D’entre les seues especialitats destaca el peu, el morro i l’orella de porc, a més d’embotits, formatges i pernil de gla. La carta també inclou rebosteria tradicional i vins de la DO Terra Alta.

BAR RESTAURANT CÀMPING TERRA ALTA

www.campingterraalta.com

Telèfon: 652 875 832

Tipus de cuina: Cuina de brasa i temporada

Adreça: Carretera de Bot a Prat de Compte Km 1. 43785 Bot (Tarragona)

Horaris: Obre de març a octubre

Breu descripció: 

Hi podreu tastar carns a la brasa com el corder, les botifarres i llonganisses elaborades de la zona. La carta també contempla el famós ternasco, a més d’embotits i formatges. El restaurant és valorat pel magret d’ànec, els peus de porc i les paelles. Tot acompanyat amb olis d’oliva verge extra i vins amb DO Terra Alta. També ofereix una una bona carta de tapes per fer un vermut i varietat d’entrepans per emplortar.

BAR LO CANTÓ

Tipus de cuina: Cuina tradicional, tapes i entrepans

Adreça: Carrer Freixes, 1. 43785 Bot (Tarragona)

Telèfon: 695 195 387

Horaris: 

Dilluns de 09h a 15h i 19h i de 22h 

Divendres de 19 h a 03 h

Dissabte de 12h a 15h i de 19h a 03h

Diumenge de 12h a 15h i de 19h 23h

Dimarts, dimecres i dijous tancat

Breu descripció: 

Aquest bar ubicat al centre de Bot és conegut pels plats de cuina tradicional com els callos (cap i pota) i caragols de muntanya. També hi podreu tastar bunyols d’abadejo, gambes a l’allet, calamars a la romana i musclos a la marinera, entre altres tapes. A més, hi serveixen entrepans freds i calents.

BAR PEDRÍS

Tipus de cuina: Entrepans, tapes i plats combinats.

Adreça: Carrer la Palla, 6. 43785 Bot (Tarragona)

Telèfon: 646 018 523

Horaris: 

Dilluns tancant.

Dimarts a dissabte de 6.30 h a 20.30 h

Diumenges de 6.30 h a 14.30 h i de 17.30 h a 23.30 h

Breu descripció: 

Els entrepans i les tapes són les reines d’aquest bar: calamars a la romana, sèpia a la planxa i taules d’embotit amb pa amb tomata. Hi serveixen entrepans freds i calents i la seva terrassa és un bon lloc per esmorzar o per fer-hi el vermut en un entorn agradable.

BAR EL TREN DE BOT - LO SARMENTERO

Tipus de cuina: Entrepans, tapes i plats combinats.

Adreça: Antiga estació de trens. 43785 Bot (Tarragona)

Telèfon: 677 974 330

Horaris: 

De Setmana Santa i fins a novembre 09.00 a 21.00

Breu descripció: 

El bar està ubicat en un antic vagó d’un tren Sarmentero, nom amb el qual es coneixia un dels antics trens que circulaven per la línia de la Val de Zafán que unia Alcanyís amb Tortosa, ara transformada en via cicloturista. L’antic ferrobus està aparcat just al costat de l’antiga estació de Bot i a tocar de la Via Verda de la Terra Alta. Disposa d’una àmplia terrassa on se serveix ternasco, cabrit arrebossat i corder a la brasa, a més d’entrepans, tapes, taules d’embotits i plats combinats de llom i salsitxa.

BAR EL CLUB

Tipus de cuina: Entrepans, tapes i plats combinats

Adreça: Avinguda Catalunya s/n. 43785 Bot (Tarragona)

Telèfon: 650 856 319

Horaris: 

Dimarts i dimecres el bar està tancat

Breu descripció: 

Aquest bar és un dels centres de l’activitat social del poble, ja que connecta amb el cinema de Bot i la sala de ball. És un lloc gran i ampli ideal per degustar plats combinats, punxades i tapes. Entre l’oferta culinària d’aquest local destaquen els platets de pop, de sèpia i d’orella de porc.

GASTRONOMIA

ELABORADORS AGROALIMENTARIS

OLIVES BLAI PERIS

www.blaiperis.es

Adreça: C. Ferreries, s/n. 43785. Bot (Tarragona)

Telèfon: 938 997 237 – 977 428 388

Horaris:  

Visites guiades amb cita prèvia.

Breu descripció: 

L’any 1986, l’Eduard Peris va envasar el primer pot d’unes olives negres i arrugades, de la varietat empeltre, la tradicional de la Terra Alta. La seva inquietud per oferir un producte excel·lent, el va portar a crear un mètode de conservació propi. Un procés de conservació de les olives natural, lliure de químics, que emfatitza les propietats gustatives i nutricionals de les olives. Comercialitzen olives prèmium de les varietats empeltre i arbequines i també olivades, patés i salses.

CARNISSERIA BADOQUIO

Adreça: Carrer de la Palla, 16. 43785 Bot (Tarragona)

Telèfon: Tel. 697 283 759

Horaris: 

De dilluns a dissabte de 9.30 h a 13.00 h

Divendres també obre a la tarda de 17 h a 19 h

Breu descripció: 

En aquesta carnisseria de tradició familiar hi trobareu carn i elaboracions com botifarres de carn i d’arròs, salsitxes i xoriç. També hi serveixen preparats com canelons, hamburgueses, broquetes i llibrets de llom. Tots els productes estan elaborats amb carn de proximitat i de qualitat contrastada.

DONUM DEUS

www.donumdeus.com

Adreça: Carrer Canvis, 1. 43785 Bot (Tarragona)

Telèfon: 607 50 33 77 –  977 42 80 22

Horaris: Visites amb reserva

Breu descripció: 

Aquesta és una empresa comercialitzadora i elaboradora de productes gurmet de cabra salvatge ibèrica, ja digui en cru (com ara espatlla, cuixa, llom) o elaborats (com embotits, sobrassades, estofat de carn en conserva i mousse). Es tracta d’una carn de caça singular, un producte sa i sostenible, recomanable pel baix contingut en greixos i la riquesa en seleni i omegues. Als fogons és una carn molt versàtil, però que cal saber cuinar.