VIA VERDA I ALTRES RUTES

Bot és sinònim d’espais naturals, turisme actiu i bona gastronomia. Aquest municipi de la Terra Alta ofereix opcions per endinsar-se en el paisatge agroforestal de la comarca, entre muntanyes, riuets, basses i hortes que permeten entendre la seua història lligada a la natura, al camp, a la pagesia i als productes alimentaris de proximitat.

 

Per la seua ubicació és un bon lloc per descobrir turons i serres, amb panoràmiques impressionants. El poble és a pocs quilòmetres del Parc Natural dels Ports i és un dels punts per on passa la ruta cicloturista de la Via Verda de la Terra Alta. Si vols fer excursions amb família, si t’agrada l’esport a la natura, el senderisme i la bicicleta, aquest és el teu lloc.

 

LA VIA VERDA

La Via Verda de la Terra Alta és una via cicloturista que forma part de l’antiga via del ferrocarril de la Val de Zafán, activa durant tres dècades i fins al 1973. La via volia unir l’Aragó amb el Mar Mediterrani, travessant les comarques aragoneses del Baix Martín, Baix Aragó i Matarranya, i les catalanes de la Terra Alta i el Baix Ebre. 

El tram de la Terra Alta, de 27 km, destaca per la bellesa dels espais naturals: paisatges de muntanya i tolls naturals que forma el Riu Canaletes. Discorre pels municipis d’Arnes, Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Comte i el Pinell de Brai, essent Bot l’únic que compta amb l’estació a tocar del poble, un bon punt de sortida o per fer parada. Actualment és una activitat indispensable en qualsevol escapada a la Terra Alta. A peu, amb bici o a cavall: gaudeix de la Via Verda!

RUTES DE SENDERISME

Bot - Ermita de Sant Josep - Forat de la Donzella - Bot

Dificultat: Fàcil 

Distància: 4 Km

Desnivell acumulat: 226 m

Breu descripció: Passejada que s’inicia al sud del nucli urbà de Bot i que transcorre pels camps de conreu i pel pinar fins arribar a l’Ermita de Sant Josep, situada a un turó amb vistes a les muntanyes de la Plana, l’Agulla i la Migdia, les 3 muntanyes més properes a Bot. Des d’aquí es va fins al Forat de la Donzella, una font que xorra quan plou, per retornar després al poble. Una caminada per estirar les cames i descobrir l’entorn!

TRACK >

Bot - Cova de la Gàbia – Molandins - Bot

Dificultat: Fàcil 

Distància: 6 Km

Desnivell acumulat: 383 m

Breu descripció: Excursió pel voltant de Bot que ascendeix a la Serra dels Molandins. En la direcció del track cal estar pendent de seguir les indicacions durant l’anada i tindre en compte que cal travessar un pas d’aigua pel qual cal anar ben calçat o descalçar-se. Poc després s’arriba a la Cova de la Gàbia, un salt d’aigua que quan baixa val la pena visitar-lo. Una ruta curta i de dificultat baixa per escampar la boira!

TRACK>

Bot – Mudèfers - camí de la Serra - Via Verda - Bot

Dificultat: Mitjana  

Distància: 12 Km

Desnivell acumulat: 481 m

Breu descripció: Excursió cap a la part oest del terme de Bot, la partida dels Mudèfers, i pujada a la Serra des d’on es podran admirar vistes del mosaic agro-forestal del municipi i amb la Serra de Pàndols i les muntanyes de la Plana, l’Agulla i la Migdia al fons. Una passejada que transcorre per pistes i camins forestals per descobrir l’entorn de Bot al mateix temps que es practica esport!

TRACK> 

BOT - PRAT DE COMTE - FONTCALDA – BOT

Dificultat: Mitjana  

Distància: 13 Km

Desnivell acumulat: 918 m

Breu descripció: Excursió circular de dificultat moderada ja que hi ha una pujada i una baixada acusades per superar la serra que separa Bot de Prat de Compte. Permet acostar-se al balneari a l’aire lliure de La Fontcalda amb un entorn paisatgístic espectacular a la vall del Riu Canaletes. Una ruta senderista per dedicar-li un matí o una tarda. Gaudeix-la!

TRACK> 

BOT - PUIG CAVALLER - VALL DE L'INFERN - BOT

Dificultat: Difícil  

Distància: 15 Km

Desnivell acumulat: 1.402 m

Breu descripció: Proposta circular amb inici i final a Bot que va ascendint fins al cim de Puig Cavaller (706 m) situat al terme municipal de Gandesa i un dels més emblemàtics del centre de la Terra Alta. Per arribar-hi cal grimpar per la carena de les Crestes dels Volendins, tram de major dificultat per ser un terreny escarpat. Una ruta senderista que ofereix una altra perspectiva de la Serra de Pàndols i vistes espectaculars dels cims més emblemàtics de Bot: la Plana, l’Agulla i la Migdia.

TRACK> 

BOT – CIM DE LA ROCA MIGDIA O ROCAMALA – BOT

Dificultat: Difícil  

Distància: 5,73 Km

Desnivell acumulat: 778 m

Breu descripció: Itinerari que surt de l’antiga estació de tren de Bot amb l’objectiu de fer el cim de la roca Migdia o també anomenada Rocamala (621 m). Inicialment transcorre pel camí de l’Ermita de Sant Josep i després s’agafa una senda que a mesura que s’avança ofereix vistes espectaculars del paisatge de la Terra Alta. Està categoritzada de difícil perquè a l’últim tram, just abans d’arribar al cim, s’ha de superar un desnivell amb l’ajuda d’una corda, no apte per gent amb vertigen.

TRACK> 

VOLS VEURE MÉS RUTES DE SENDERISME?

Terres de l’Ebre

Turisme Terres de l’Ebre

RUTES DE CICLOTURISME

GRAVEL I BTT

En bici de Bot a la Fontcalda per la Via Verda

Dificultat: Fàcil 

Distància: 11 Km

Desnivell acumulat: 490 m

Breu descripció: Una excursió senzilla per gaudir de les espectaculars vistes del terme de Bot i el Riu Canaletes. S’inicia a l’estació de Bot, en direcció nord i segueix el traçat de l’antic ferrocarril, l’actual Via Verda, passant per l’estació de Prat de Comte i fins a la Fontcalda, un conjunt paisatgístic i religiós amb aigües termals ubicat a la vall del Riu Canaletes. El tram amb major dificultat, pel pendent més pronunciat, és l’accés a la Fontcalda. Un paratge de visita obligatòria!

TRACK >

De Bot a Les Olles amb bicicleta

Dificultat: Fàcil 

Distància: 11 Km

Desnivell acumulat: 202 m

Breu descripció: Ruta cicloturista senzilla per una pista asfaltada que recorre la vall del Riu Canaletes, antigament la zona de cultiu d’horts i fruiters, des de Bot fins a les Olles. Les Olles, conegudes com a Olles del Baubo, són un seguit de tolls o piscines naturals formades a la roca per l’erosió que són aptes per al bany però que tenen un fràgil ecosistema que cal respectar. Un espai per gaudir de la natura tot respectant-la!

TRACK>

BTT o gravel: Bot - Serra dels Pesells - Les Olles – Bot

Dificultat: Mitjana 

Distància: 23 Km

Desnivell acumulat: 752 m

Breu descripció: Una opció de ruta ciclista per descobrir dos dels punts més emblemàtics de Bot: Les Olles, gorgs del Riu Canaletes que formen espectaculars piscines naturals, i la Serra dels Pesells, una serra des de la qual admirar el mosaic agrícola i forestal de la Terra Alta, el municipi de Bot i la cadena muntanyosa des de Pàndols fins a la muntanya de Santa Bàrbara (Horta de Sant Joan). Una escapada per descobrir l’entorn!

TRACK> 

LA VIA VERDA DE LA TERRA ALTA SOBRE RODES

Dificultat: Fàcil 

Distància: 23 Km

Desnivell acumulat: 1307 m

Breu descripció: Una proposta cultural i esportiva per a tota la família que permet gaudir d’impressionants vistes de la Terra Alta ja sigui a peu, amb bici o a cavall. Recorre l’antiga via del ferrocarril i enllaça amb les comarques veïnes del Baix Ebre i el Matarranya, tot travessant diverses estacions, entre elles la de Bot que és l’única que està a pocs metres del nucli urbà. Una ruta imperdible que ofereix múltiples possibilitats!

TRACK> 

BOT - VIA VERDA - HORTA DE SANT JOAN - ARENYS DE LLEDÓ

Dificultat: Mitjana

Distància: 46 Km

Desnivell acumulat: 1.644 m

Breu descripció: Al tractar-se d’una ruta circular es pot iniciar des d’on es prefereixi. Si s’inicia a Bot, s’agafa la Via Verda fins a Horta de Sant Joan, des d’on se segueix per un camí que ressegueix en alguns trams el curs del Riu Algars fins arribar a Arenys de Lledó, municipi de la comarca aragonesa del Matarranya. Des d’Arenys de Lledó es retorna a Bot, en un trajecte en el qual destaquen les vistes panoràmiques del mosaic agroforestal de la Terra Alta.

TRACK> 

BTT O GRAVEL: BOT – HORTA DE SANT JOAN – PARC NATURAL DELS PORTS – ARNES - BOT

Dificultat: Mitjana

Distància: 51 Km

Desnivell acumulat: 1.672 m

Breu descripció: Ruta circular que pot iniciar-se des de qualsevol punt. En el cas d’iniciar-la des de Bot, s’agafa la pista de les Olles fins a Horta de Sant Joan i després l’itinerari s’endinsa al Parc Natural dels Ports, visitant l’àrea recreativa de La Franqueta i el Riu Estrets, des d’on surt una altra pista fins a Arnes i des d’aquí s’agafa la Via Verda des de l’estació d’Arnes-Lledó fins a Bot. Una bona opció per descobrir el sud de la Terra Alta!

TRACK> 

BOT – BATEA – CASERES – BOT. PEDALANT ENTRE VINYES

Dificultat: Mitjana

Distància: 55 Km

Desnivell acumulat: 1.566 m

Breu descripció: Ruta entre els municipis de Bot, Batea i Caseres i que permet descobrir els paisatges agrícoles del centre de la Terra Alta, principalment camps de vinya. El recorregut es pot iniciar des de qualsevol d’aquests tres pobles terraltins i des de Batea s’endinsa pel barranc de la Vall Major, on predomina el cultiu de vinya extensiu. Una proposta que es pot completar amb una experiència enoturística a un celler de la DO Terra Alta!

TRACK> 

DESCOBRIR LA TERRA ALTA PEDALANT: LA RUTA DE L’OLI

Dificultat: Difícil

Distància: 167 Km

Desnivell acumulat: 5.386 m

Breu descripció: Una ruta circular que uneix els dotze municipis de la Terra Alta i Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre) i que es pot iniciar des de qualsevol dels pobles. Una proposta per pedalar entre els camps d’oliveres tradicionals i gaudir del paisatge agrícola terraltí. Podeu complementar la ruta ciclista amb un tast d’oli a alguna almàssera amb DOP Oli Terra Alta!

TRACK> 

VOLS VEURE MÉS RUTES DE CICLOTURISME?

Terres de l’Ebre

BTT i cicloturisme
La Via Verda