LES TERRES DE L’EBRE

QUAN UN RIU DEFINEIX UN TERRITORI

L’Ebre és el segon riu més cabalós de la península Ibèrica i quan entra en terres catalanes dona nom a les Terres de l’Ebre. Situades al sud de Catalunya, entre Barcelona (a 180 km) i València (a 170 km), es tracta d’una regió formada per quatre comarques: el Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, les dos primeres costaneres, les altres dos d’interior.

Un territori que reuneix un patrimoni natural d’alt interès, caracteritzat per dos ecosistemes únics al Mediterrani: el Delta de l’Ebre i el Massís dels Ports. Una zona que des de l’any 2016 compta amb el reconeixement de Reserva Natural de la Biosfera. Un territori plural i un paisatge canviant a cada quilòmetre, al ritme de les quatre estacions i d’aquells entorns adaptats per l’activitat humana. Una destinació idònia per fer turisme rural, turisme actiu, enoturisme, cicloturisme o turisme familiar, cadascú trobarà en aquest territori, allò que està buscant entre un ampli ventall d’opcions.

DIVERSITAT PATRIMONIAL

Les Terres de l’Ebre són diverses. El Massís dels Ports i les serralades d’interiors, la vall de l’Ebre i la costa mediterrània defineixen tres maneres de fer i de viure. Un territori amb una diversitat patrimonial que en termes arquitectònics va des dels nuclis medievals de diversos municipis de la Terra Alta, als riberencs de la Ribera d’Ebre fins a les barraques del Delta, passant pels poblats íbers i els castell d’origen àrab, com el de Miravet o el de la Suda, a Tortosa. En termes culturals i de costums, el vocabulari, les festivitats i la gastronomia van molt lligades també a la idosincràcia de cada zona. Així, alguns dels productes de quilòmetre zero més reconeguts són el vi, els cítrics i la fruita dolça i l’arròs, sense oblidar l’oli d’oliva verge extra elaborat a les quatre comarques.

DOS PARCS I UNA RESERVA

A pocs quilòmetres de distància hi trobem dos tresors, dos zones protegides pels seu valor natural, paisatge i ecosistemes: el Parc Natural dels Ports i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. El primer, el Parc Natural dels Ports, s’escampa per l’impressionant Massís dels Ports, abrupte i ferèstec, caracteritzat per barrancs i cingles, boscos i cims. Un territori humanitzat des de fa segles que s’estén per les comarques de la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià.

El segon, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, és l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya, que compta amb una singularitat física, geogràfica i natural única: reuneix algunes de les colònies de cria d’ocells més importants de la Mediterrània. Ambdós parcs naturals compten amb el certificat de la Carta Europea del Turisme Sostenible (CETS).

A més a més, les Terres de l’Ebre tenen també, des del 2016, el reconeixement de Reserva Natural de la Biosfera, cosa que les situa com una de les cent millors destinacions turístiques sostenibles del món.